Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy év a kertben!

2008.10.02

           

Január: Januárban továbbra is pihenek növényeink. Ha esetleg nagyobb mennyiségű hó hullik a fákról, ezt eltávolíthatjuk, de csak óvatosan, mert a megfagyott ágak könnyel letörnek, megsérülnek.Szobanövényeket továbbra is tartsuk lehetőleg világos helyen. Leveleikről a port távolítsuk el. Igényük szerint öntözzük.  

 

     

Február: Februárban vége felé, már ahogy enyhülnek a napok, kertünkben egyre több dolog lesz esedékes. A hóvirág lassan virágzik, és lassan a többi növény is a tavasz közéletét jelzi.

Lombosok: Sok cserjét kell visszametszeni, hogy bokrosodjanak, és több virágot hozzanak. ( Az elhalt, elfagyott, részeket is metsszük vissza tőbe)

Évelők: Lazítsuk meg a talajt a növények körül, ilyenkor nagyobb mennyiségű tápanyagra van szükségük a növényeknek.

Dézsanövények: Nézzük át találunk e  elszáradt, elhalt, részt ha van akkor azt távolítsuk el. Ha kártevőket észlelünk, azokat a megfelelő permet szerel, permetezzük le.

 

 

Március: Márciusban már egyre több növény mutatja, hogy közeledik a tavasz. Virágoznak pl. Tulipánok.

Lombosok: A szabad gyökerű növényeket  Márc. –Ápr. lehet ültetni, tehát eljött az ideje. Gyökerét iszapoljuk be, hogy a növény könnyebben megeredjen. A trágyázást egyelőre hanyagoljuk, mert kiégetheti a növényt. Beültetés után kicsit megmetszhetjük a lombozatot, hogy a növényt kényszerítsük a gyökérképződésre

Rózsák: Az ősszel elültetett rózsáknak, a következő évi virágzása teljesen biztos. A rózsákat a megfelelő módon visszametszhetjük, a beteg, elhalt részeket távolítsuk el.

Évelők: Az évelőket is ebben az időszakban lehet ültetni.

Hagymások: A tulipánok továbbra is virágoznak, de már a nárciszok, krókuszok is kibontják virágaikat.

Szobanövények: A szobanövények télen elhasználják a tápanyagot a földjükből. Ezért átültetésük ajánlott. Mindenképen akkor végezzük, az átültetést mikor még a növények nem indulnak intenzív növekedésnek. A cserép nagyság 4-5cm-rel legyen nagyobb ez előzőnél.

 

Április: Áprilisban már sok díszcserje is virágzik pl. aranyvessző.

Lombosok: Továbbra is aktuális az ültetésük. A trágyázás ideje is eljött, a tavaszi csapadék is segít bemosni a földbe a kijuttatott szerves/műtrágyát. Továbbra is figyeljük, az esetleges kártevők, vagy betegségek megjelenésére a növényeinken, ha kell, védekezünk ellenük.

Rózsák: Ültetésük még aktuális, ha nem végeztük még el a metszést most megtehetjük.

Évelők: Ha növényeink már túl nagyok, azokat szétválaszthatjuk és elültethetjük kertünk más részeire.

Hagymások: Dália, kardvirág hagymáit a földbe kihelyezhetjük.

Gyep: A télen kifagyott, kitaposott részeket távolítsuk el és itt az ideje, hogy fűmagot vessünk/pótoljunk. A fűmag vetése előtt a talaj előkészítése nagyon fontos.

Balkonnövények: Egyik napról a másikra nem szabad kirakni őket a szabadba. Folyamatosan szoktassuk őket a kinti hőmérséklethez, fényviszonyokhoz

 

 

 

Május: Májusban már sok gyümölcsfa virágba borul. Ezzel szép látvány tárul elénk, és némelyiknek illatát is érezni.

Lombosok: Még mindig nem késő ültetésük, de ilyenkor már beültetéskor jól öntözzük be, és pótoljuk is a vízhiányt. A trágyázás most sem hanyagolható.

Évelők: Vízutánpótlás szükséges lehet. A jó idő miatt erőteljesen növekszik a gyom, ezeket távolítsuk el.

Gyep: Még mindig pótolhatjuk fűmaggal gyep területeinket. Rendszeresen öntözzük, és nyírjuk, a gyomokat távolítsuk el a gyep területéről.

Balkonnövények: Ilyenkor már a kinti időjárási viszonyok megengedhetik, hogy kihelyezzük balkonnövényeinket. A megfelelő földkeverékben szépen fejlődnek, rendszeres öntözés mellet.

Hagymások: A tavaszi hagymások ilyenkor virágoznak el, virágzás után a talajba hagyjuk őket.   

Szobanövények: Szobanövények esetében szükséges a szellőztetés, rendszeres öntözés, a tápanyag utánpótlása. Némelyik szobanövényünket melegebb napokon a szabadba ki tehetjük, de ne rakjuk tűző napra.

 

 

Június: Júniusban már igazi nyári idő van, ilyenkor már a rózsák is erőteljes növekedésnek indulnak és bimbóznak.

Lombosok: Továbbra is szükséges a vízutánpótlás, főleg azoknál a növényeknél, amit az évben ültettünk.

Évelők: Évelőink folyamatosan virágoznak, a gyomokat távolítsuk el.

Rózsák: A rózsák már folyamatosan virágoznak, az elvirágzott részeket vágjuk le, hogy újabb virágok fejlődhessenek.

Gyep: Rendszeresen vágjuk a füvet, de ne túl kicsire, mert kiéghet. A folyamatos vízutánpótlás is szükséges vagy a kora reggeli órákban, de inkább este.

Balkonnövények: Rendszeres öntözés szükséges a nagy meleg miatt kora reggeli vagy esti órákban. A lombot lehetőleg víz ne érje mert megéghet a növény. Rendszeresen táp-oldatozzuk a növényeket. 

Gyümölcs: Sok korán érő gyümölcs ilyenkor már beérik pl. Cseresznye, Málna, stb

 

Július: Júliusban már tombol a nyár, az öntözés elengedhetetlen, de csak a reggeli/esti órákban.

Lombosok: Lombosok esetében is szükséges a vízutánpótlás. Időnként trágyázhatjuk is őket. Figyeljük nehogy betegség, vagy kórokozó támadja meg növényeinket.

Évelők: Évelők esetében az elvirágzott részeket visszavághatjuk, így még újabb virágzásra is számíthatunk. Az öntözést ne hanyagoljuk, és a gyomokat is távolítsuk el.

Balkonnövények: Rendszeres öntözés szükséges, elvirágzott részeket vágjuk le. Vízben hígított tápanyag utánpótlás is szükséges.

Gyep:. Műtrágya formájában trágyázhatjuk is, de jól öntözzük be, mert kiégeti a füvet.

 

 

 

Augusztus: Augusztus az utolsó igazi nyári hónap, amikor még kertünk is szépen díszlik a sok nyíló virágtól. A nagy meleg miatt a rendszeres öntözés most is szükséges.

Évelők: Elvirágzás után vágjuk vissza, folyamatosan távolítsuk el a gyomokat.

Balkonnövények: Balkonnövények esetében szükséges a folyamatos vízutánpótlás, az elvirágzott részeket távolítsuk el. Gyomoktól tisztítsuk meg.

Gyümölcs: Folyamatosan érnek be gyümölcseink. Vízutánpótlás is még szükséges.  

Gyep: Folyamatosan nyírjuk, esténként öntözzük. Aug. vége már alkalmas fűmagvetésre.

Szobanövények: Szobanövényeinket kíméljük meg a nagy melegtől, esetleg hűs helyre kirakhatjuk őket a szabadba, de amelyik növény kedveli a tűző napot az értelem szerűen napra is rakhatjuk. Rendszeresen öntözzük őket, figyeljük, hogy betegségek vagy kártevők nem támadták e  meg növényeinket.

 

 

 

Szeptember: Szeptemberben közeleg az ősz. Sok gyümölcs beérett, következik a betakarítás.

Lombosok: Miután már nincs nagy forróság, újra eljött az idő hogy ültethessük őket. De ültetésük után jól öntözzük be.

Gyep: Ha fűmagot szeretnénk vetni eljött az ideje. Szeptember a legalkalmasabb időpont.  

Balkonnövények: Lassan elvirágoznak, és már nincs díszítő értékük.

Hagymások: Tavaszi hagymások kiültetését most tehetjük meg.

Szobanövények: Mivel már nincs olyan nagy meleg öntözésüket nem kell mindennap elvégezni. Tápanyag utánpótlásra sincs akkora igényük.

Gyümölcs: Sok gyümölcs ilyenkor érik be, elvégezhetjük a betakarítást. Ne feledjük, van uto érő gyümölcs is pl. Körte.

 

 

 

 

Október: Októberben egyre több munka van a kertekben. Miután a gyümölcsfákról, és cserjékről a levelek lehullottak eljött az idő az ültetésükhöz.

Fagyra érzékeny növények, nem télállóak: Ahogy a hőmérséklet 5 fok alá süllyed, teleltetni  kell őket. Vágjuk vissza növényeinket, és rendszeresen öntözzük, kártevők miatt ellenőrizzük őket.

Hagymások: Tavaszi hagymásokat még lehet ültetni. Miután ez megtörtént érdemes takarni őket a fagyok ellen. ( Lomb, Rőzsével ) A nem télálló hagymásokat ki kell szedni a talajból. ( Kardvirág, Dália, Stb. ) Sötét fagymentes, száraz helyen tároljuk őket tavaszig.

Gyep: Lassan eljön az idő az utolsó fűnyíráshoz, persze ez még az időjárástól is függ. Még most is vethetünk fűmagot. Gondos öntözés mellet kikel és megerősödik még a tél előtt.

Rózsa: Rózsák ültetési időpontja Okt. vége, Nov. eleje. Az őszi ültetés azért kedvezőbb, mert így jól begyökeresedik, tavasszal már erőteljesebben fejlődik.

 

November: Itt az ideje, hogy kertünket felkészítsük a télre. Termésükkel, bogyóikkal a fák és cserjék madarakat vonzanak magukhoz.

Rózsa: A rózsákat csak kismértékben metsszük vissza, mert a fagyok megviselhetik a növényt. A tövüket takarjuk ( földel, forgáccsal, lombbal, stb. ) A magas törzsű rózsák koronáját papírzacskóval védjük a fagyok ellen.

Lombosok: A fák lehullajtják leveleiket, ezeket célszerű eltávolítani a gyepről, mert károsíthatja a gyepet.

Évelők: Visszahúzódnak télire.

 

 

 

December: Ilyenkor kertünkben nem sok tenni való van. Főleg ha hó borítja a talajt. Az időnket leginkább ilyenkor a karácsonyi előkészületek foglalják le.   Szobanövények: Szobanövényeinknek válasszuk a legalkalmasabb helyet, legyen világos, lehetőleg ablak közelbe rakjuk őket. A levelekről időközözönként távolítsuk el a port.