Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tavaszi munkák a kertben!!

2009.03.09

Tavaszi munkák a kertben!

 

 

Díszfák, Gyümölcsfák, Cserjék: Nézzük át díszfáinkat, némelyik bizony megsínyli a telet. Nézzük meg vannak e letörött, elszáradt ágak, elfagyott részek. Ha igen, távolítsuk el, és kezeljük le a seb felületét. A lombos fákat metsszük meg, még mielőtt teljesen beindulna a keringés. A gyümölcsfákat érdemes megmetszeni tavasszal, így több, és nagyobb termés várható. Tuják esetében, ha azokat ősszel összekötöztünk, vegyük le róluk a rögzítést. Tápanyag utánpótlásról is gondosodhatunk, használhatunk lassan lebomló műtrágyát is. (Leginkább a növényeknek tavasszal a lomb növekedés miatt nagyobb N-nitrogén tartalmú műtrágyára van szüksége.)

 

Kerti tó: A kerti tavakban még Márc. nem indul be az élet. Ilyenkor a levegő már enyhébb, de a víz még nem meleg igazán. A benne lévő fagytűrő növények, majd a víz melegedésével kezdenek hajtani, és díszleni. A halak a hideg víz miatt, nem igen indulnak be, ilyenkor a növények közt meg bújnak. Ha télen belehullott szemét, falevél azt távolítsuk el mert csak a víz minőségét rontja.

 

Rózsák: Ha takartuk őket, bontsuk ki. Fagyok elmúltával, a rügyek kipattanása előtt metsszük meg őket. Az elszáradt részeket vágjuk le. A rózsa metszése a rózsák menüben megtalálható.

 

Hagymások: A tulipánok, nárciszok, krókuszok kezdenek virágozni, körülöttük a talajt tisztítsuk meg.

 

Lombosok: A szabad gyökerű növényeket Márc. Ápr. lehet ültetni. Gyökerüket iszapoljuk be, hogy a növények könnyebben megeredjenek. Beültetés után kicsit visszametszhetjük a lombozatot, hogy a nővényt kényszerítsük a gyökérképződésre.

 

Évelő ágyások, sziklakert: Tisztítsuk meg évelőágyásunkat, sziklakertünket. A lehullott leveleket takarítsuk el, vágjuk vissza növényeinket, ha kell tövig.