Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egynyári növények fogalma, jellemzése!

2009.06.01

 

Egynyáriak ismertetése:

Az egynyári dísznövények leginkább gazdag virágzásukkal, változatos színükkel, a zöldfelületetek legfontosabb díszítő elemei. A mi éghajlatunkon egy vegetációs időszak alatt növekednek, virágoznak, és esetleg magot érlelnek, majd elpusztulnak. Amíg a fák, cserjék szinte állandóan a zöld nyugalmi szint adják, a változatos egynyárikkal különböző színfoltokat vihetünk be a kertünkbe. Sok trópusi lágy szárú évelő növényt termesztünk, mint hosszú tenyészidejű egynyári dísznövényt. ( Pl. Begonia, Salvia ) Az egynyáriak nagy része hosszú nappalos, virágzásuk nálunk a nyári félévre esik.

 

Növények vásárlása: Növény vásárlás esetében, fontos szempont hogy az adott helynek megfelelő igényű növényt válaszunk. (pl. árnyékos helyre, ne válaszunk napfénykedvelő növényt.) Lehetőleg azonos igényű növényeket ültessünk, balkonládába, edénybe. Vásárláskor figyeljünk, hogy egészséges, erős hajtású, bokros növényt válasszunk.

 

Ültetésük: A megvásárolt cserepes növényeket lehetőleg minél előbb ültessük át az állandó helyükre. Beültetés után öntözzük meg palántáinkat. Balkonláda, edény beültetése során, gondoskodjunk, hogy a felesleges víz, el tudjon távozni.

 

Felhasználásuk alapján:

Virágágyakba ültethető egynyári dísznövények. A virágágyba ültethető egy nyáriaktól elvárjuk hogy hosszú ideig virágozzanak, viráguk a lomb fölé emelkedjen, azt nagyrészt takarja, és lehetőleg egybefüggő virágszőnyeget alkosson. Színük, alakjuk változatos legyen, lehetőleg a fagyokig virágozzanak. Jól bokrosodjanak, lehetőleg jól takarják a talajt. 

Cserépbe, balkonládába ültethetők: Az ilyen egy nyáriakra egyre nagyobb igényt tartanak. Ilyen jellegű növények pl. Begonia Semperflorens, Solenostemon scutellarioides, Bidens