Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Florárium

2008.04.03

Floráriumba való növények: Broméliák, Páfrányok, Kancsóka, Orchidea, stb. Ezeknek a növényeknek magas páratartalom szükséges. Ha nem biztosítsuk nekik a páratartalmat, idő után elpusztulnak. Egy floráriummal könnyen biztosíthatjuk a növényeknek az optimális páratartalmat.

Hely kiválasztása: Ha nagyobb floráriumot készítünk, előtte válaszuk meg a helyét ahol a növények elegendő fényt is kapnak. A legjobb ha ablak mellé, vagy olyan helyre tesszük ahol nem kell állandóan mesterségesen biztosítani a megfelelő fényt. ( De vigyázunk mert ha állandó napfény éri az üveget, nagyon felmelegedhet, és a növények abba pusztulnak el. )

Erre alkalmas üvegedények, palackok: Ezek lehetnek palackok, nem használt akvárium, terrárium, stb. és erre a célra kialakítót kis "üvegházak" amiket könnyedén be lehet szerezni.

Elkészítése: Az üveg vagy akvárium aljára szórjunk faszénnel összekevert kavicsot, persze ezt mással is lehet pótolni! Ez a nedvszívó képességet fogja biztosítani. Majd  ennek tetejére a bekevert tőzeges földet amit 8-15cm vastagon terítsük szét. A végén még a legfelső réteget különböző kövekkel, kavicsokkal, fa hánccsal, stb. díszíthetjük.

Növények beültetése: Talán a legnehezebb a növények beültetése. Főleg akkor ha egy szűk szájú palackot, üveget akarunk beültetni. Mivel kezünk nem fér be, szükségünk lesz botokra, pálcikákra amivel be tudjuk helyezni a növényeket és kis türelem játékkal végső helyükre tudjuk ültetni őket. Ha nagyobb terráriumba, vagy akváriumot ültetünk be figyeljünk a növények elhelyezésére, melyik hol hogyan fog látszani, mennyi vizet kap, és fényt! Ha van helyünk kilakathatunk kisebb dombokat, völgyeket ahol még láthatóbbá válhat a növény. A növények beültetése után tetszés szerint alakíthatjuk a legfelső réteget kavicsokkal, kövekkel stb.

Szellőztetés, gondozás: Legfőképp télen van szükség pótmegvílágításra, akkor mesterségesen kell biztosítani a fényt a növényeknek. Ha üveg lappal borítjuk a florárium tetejét néha szelőztetnünk is kell, ( mert nagyon befülledne és párás lenne az üveg) ez nem tenne jót a növényeknek. Az öntözést a növények igényei szerint kell végezni. Ezt hosszú csőrű kannával, vagy permet szerűen is megtehessük. Öntözés után zárjuk le a palackot, vagy florárium tetejét hogy ne párologjon el a víz, és megfelelő legyen a páratartalom.

Húsevő növények floráriumba: Dionaea - Vénusz légycsapó, Drosera - harmatfű, Pinguicula - hízóka, Nepenthes - kancsóka

 

Kép