Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hagymások, gumósok 1 évben!

2008.02.02

Hagymás, gumós virágok ápolása egy egész évben!

Január: Korai hajtatásukkal a hagymás növényeink pl.: jácint, krókusz, tulipán tavaszi hangulatot varázsolhatnak lakásunkba. Elvirágzás után a hagymákat ültessük ki kertünkbe, vagy száraz helyen őszig tárolhatjuk.

Március: A tulipánok, nárciszok és krókuszoknak ez a fő virágzási idejük. Élvezzük a tavaszi hagymások színváltozatokat a kertben. Virágzás után a földben hagyhatjuk őket, vagy kiszedjük és sötét, hűvös helyen tároljuk őszig.

Április: Dália, telt virágú begónia, kardvirág esetében eljött az idő, hogy a talajba kerüljenek. Talajukhoz keverjünk hosszú hatástartamú műtrágyát. 

Május: A tavaszi hagymások most szüntetik be virágzásukat. Virágzás után vagy a talajban hagyjuk, vagy az őszi lombhullásig sötét hűvös helyen tároljuk őket.

Szeptember: Most kell elkezdeni a tavaszi hagymások kiültetését.

Október: A tavaszi hagymásokat most is lehet még ültetni. Ezután célszerű területünket rőzsével vagy lombbal takarni az erősebb fagyok ellen. A nem télálló hagymásokat pl: dália, telt virágú begónia, kardvirág ki kell szedni a talajból. Az első fagyok után közvetlenül a talaj felett vágjuk vissza és szedjük fel őket, sötét, fagymentes helyen tároljuk tavaszig.

November: A téli hónapokban az amaryllisz visz szint otthonunkba. Úgy ültessük el a hagymákat, hogy 50 %-át ne fedje a talaj, és papírtölcsért húzva rá, néhány hét alatt megjelennek a bimbók.