Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hagymások ültetése!

2008.02.02

 

 Ültetés!

A hagymás virágok az apró morzsás szerkezetű, jó vízvezető képességű és tápanyagban gazdag talajt kedvelik. Kötött talajon dolgozzunk homokot, vagy tőzeget a talajba. Közvetlenül ültetés előtt ne adjunk szerves trágyát, helyette komposztfölddel dúsítsuk a talajt. Műtrágyát se használjunk ilyenkor.
A hagymákat úgy helyezzük a talajba, hogy a magasságuk háromszorosának megfelelő mélységbe kerüljenek. Ennek megfelelően a császárkorona hagymája kerül a legmélyebbre, 20 centiméterre. A kerti tulipánt, a jácintot és a nárciszt 10, a krókuszt 6, a kisvirágú tulipánt 8, az apró hagyásokat (hóvirág, fürtös gyöngyike, téltemető, stb.) 2-6 centiméter mélyen ültessük el. A felszínét taposással tömörítjük.

Ültetés, csoportokba és vegyesen!

Szebb látványt nyújtanak a tavaszi hagymás virágok, ha csoportosan ültetjük őket. A tulipánokat, nárciszokat, jácintokat 4-5-ös csoportokba, a kisebb hagymájúakat 10-15-ös csoportokba telepítsük. A csoportos ültetéshez, majd a nyári felszedéshez nyújt segítséget az ültető kosár. Többféle méretben kapható, így egy gödör megásásával több virághagyma helyezhető el a talajban, és szedhető fel elnyílás után. Előnye még, hogy a kósza pocoktól is megvédi a hagymákat, amelyek télen szívesen táplálkoznak vele.
Amennyiben vegyes évelőágyásba ültetjük a hagymákat, akkor azt azután tegyük, miután a többi (föld feletti résszel is rendelkező) növényt már eltelepítettük. Lehetőség szerint jelöljük meg a virághagymák helyét. A telepítést követően valamilyen takaróanyaggal, hullott lombbal, faaprítékkal kevert fűnyesedékkel borítsuk a talajfelszínt, hogy a hagymákat a komolyabb fagyoktól megóvjuk.

Kép