Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kertészeti fogalmak!

2008.08.03

 

Kertészeti fogalmak

 

Szárazságtűrő: Azok a növények, amelyek kiültetés után, jól begyökeresedtek és legalább 4-5 évesek azok akár két hónapot is kibírnak csapadék és számottevő öntözés nélkül. Ez idő alatt a növekedése lelassul, de egyéb károsodás nem éri a növényt. De ha a növény nincs megfelelően begyökeresedve és 1-3 éves fiatal, akkor kiszáradhat és károsodhat a növény.

Közepesen vízigényes: A növény a lehullott átlagcsapadék vízmennyiséggel jól fejlődik. De ha nyáron nagy szárazság van, akkor vízutánpótlást igényel.

Kifejezetten vízigényes: Azok a növények, amelyek rendszeres öntözést igényelnek. Ha nem öntözzük, a gyökerek átszáradnak, a növény károsodhat, vagy elpusztulhat.

Teljesen télállók: Azok a fenyők és örökzöldek, amelyek az átlagosnál hidegebb teleken sem károsodnak. -25°C -30°C körüli hidegben sem károsodnak.

Fagyérzékeny: Azok a növények, amelyek átlagos teleken jól telelnek. De hidegebb télen a növény részlegesen sérülhet, de következő évben hamar kinövi.

Kifejezetten fagyérzékeny: Azok a fajok, és fajták amelyek az enyhe teleket viselik jól, de hidegebb időben a növény károsodhat. Nagy hidegben a növény el is pusztulhat.

Nem télállók: Azok a fenyők és örökzöldek, amelyek minden télen fagykárt szenvednek. Átlagosnál hidegebb időben a növény elpusztul.

Fényigényes: Napon mindig jobban fejlődnek és szebbek a fenyők. Valamely fajták átmenetileg elviselik az árnyékot, de nem fejlődnek olyan szépen. Az árnyékban lévő részek könnyen kártevők telepedhetnek meg. Lomblevelű örökzöldek esetében vannak kifejezetten fényigényesek, és árnyékigényesek is.