Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pálmák ismertetése

2009.01.29

Pálmák

 

 

Kínai legyezőpálma Livistona chinensis:

Leírás: Fényes sötétzöld levelei, kerekdedek, élőhelyükön átmérőjük 150-180cm is elérik. Kifejlett korában 8-10 méter magasra nő. Akár 100-éves kort is megérheti. Törzse barnás színű, idősebb korban világosabb lesz.

Környezeti feltétel: Páratartalmas helyen érzi magát legjobban, szobában tartva permetezzük leveleit. Ha nem jól érzi magát, és nincs meg a megfelelő páratartalom a levélvégek elszáradnak. Magas hőmérséklet mellet növekedése felgyorsul, de ha árnyékos helyen van megnyúlik. Tavasztól őszig félárnyékos helyen a kert dísze lehet. Különleges talaj igénye nincs.

 

Kép

 Gyompálma Chamaedorea elegans:

Leírás: Szárnyasan összetett levelei sötétzöldek, levélnyele tüskétlen. Leveleinek hossza 70-80cm, törzse sötétzöld, sima felületű, bambusz szerű. Kifejlett korában max. 2 méter magasra nő. Virága világossárga, földalatti szárrészből gyakran hoz új hajtásokat.

Környezeti feltétel: Árnyékos helyen is jól fejlődik, lassú növekedésű, száraz levegőt is elviseli, de párásabb körülmények közt jobban érzi magát. A pangó vizet nem szereti, mérsékelt öntözést igényel. Néha leveleit permetezzük, vagy mossuk le vízzel. Télen tartsuk a meleg lakásban.

 

Kép

Mexikói kék pálma Brahea armata:

Leírás: Levele hamvas kék színű, viaszréteggel borított. Levelei 100-120cm átmérőjű, levélnyelét tüskék borítják. Törzse szürkésbarna színű, masszív. Kifejlett korában hazájában 10-12 métere nő. Virágai sárgás krémszínűek, lecsüngő.

Környezeti feltétel: Fényigényes fajta, minél világosabb helyre rakjuk. Nyáron többször öntözzük, de a pangó vizet nem szereti. Tavasztól őszig a kertbe célszerű tartani. Télen is tartsuk világos helyen, 12-15 fokon. Téli időszakban kevesebbet öntözzük, és kevesebb tápanyag utánpótlás szükséges. Szabadban nem telel át, tartós hidegben fagyási sérülések jelentkeznek, de akár el is pusztulhat a növény.

 

Kép