Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Trachycarpus fortunei

2008.06.12

 

Saját Pálma fák

Kép

Trachycarpus fortunei

 

Kép

 Trachycarpus fortunei / Kínai kenderpálma

 

 

 

 

Rövid leírása:  A pálmafa Kb. 12 méter magasra nő meg. 20-30 cm átmérőjű törzsét kenderkócszerű rostszövetbe burkolt levélalapok borítják. A kenderbevonat sötétbarna színű, amely az idős példányokról a levélalapokkal együtt fokozatosan leválik Legyező alakú pálma típusú levelei fényes sötétzöldek, akár a 80-90 cm-es átmérőt is elérik, így védett helyen kell tartani, mert a szél komoly károkat tehet bennük. A keskeny levélnyél széle érdes tapintású. Virágzata többszörösen összetett, sárga színű.

Környezeti feltételek: Gyors növekedésű, könnyen tartható növény. A fiatal magoncok számára enyhén savanyú kémhatású, laza szerkezetű, jó vízelvezetésű talaj szükséges. A fiatal növények érzékenyek a túlöntözésre, és a kiszáradásra is. Túlzott öntözés esetén gyökérrothadás lép fel. Az első tenyeresen osztott levelét rendszerint két éves korában hozza ki. Az idősebb növényeknél jobban megfelel a közép kötött, magas tápanyagtartalmú talaj. Karó gyökere miatt fontos, hogy mély cserépbe ültessük. A vízelvezetés a kifejlett növényeknél is fontos. A megfelelő tápanyag utánpótlás, és öntőzés eredménye akár évente 8-10 levelet is hozhat. Télen lehetőleg tartsuk világos helyen 10-14°C fokon. Igen jól bírja a hideget így idősebb korban kertbe is kiültethető. Kiültetésre legalább 4-6 éves példányt válasszunk. Kb. ássunk neki 80x80x80cm nagyságú gödröt, a gödör alját terítsük meg szarvas marha trágyával. Majd arra egy réteg földet és oda helyezzük a növényt. A talaj felszínt fa kéreggel takarjuk. Legalkalmasabb ültetési idő április vége, május eleje. Télen a lomb összekötése után, a törzset kerítsük körbe nádal és töltsük fel szalmával, vagy száraz lombbal.

( Magja vese alakú, könnyen csirázik, ideje 8-12 hét között van, 25°C hőmérsékleten. A magok a csírázó képességüket több évig is megőrzik. )