Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fűmag vetés, gyepszőnyeg!

2008.01.11

 

Pázsit:

Majd minden család szeretne kertjében szép, ápolt pázsitot. Ahhoz hogy egészséges pázsitunk legyen jó fűmagválasztásra is van szükség. Azt is figyelembe kell venni, hogy füves területet mire akarja használni. A ház körül a kertben a sportgyep a legmegfelelőbb mivel az egész család igénybe veszi a területet. Minőségű fűmagkeverékek általában lassan növő, de annál inkább sűrűsödik így nagyobb igénybevételnek lehet kitenni, és kevesebbet kell nyírni.

 

A fűmag vetése:

A pázsitnak erősnek és egészségesnek kell lennie a sok igénybevétel miatt. Persze ez már a talaj előkészítéstől, és talaj minőségétől is függ. A föld lazítása (felásása) után a nagyobb földbarázdákat szét kell tördelni, és köveket, gyökereket el kell távolítani. A tömörödött talaj esetében lazítani kell a talajt pl. homokos földel, humusszal keverve. A fűmag vetés előtt a trágyázás is elősegíti a fű növekedését, és egészségesebbé teszi a pázsitot. A területnek simának és a földnek apró morzsásnak kell lennie.

A területet el kell egyengetni, ennek legegyszerűbb módja ha hengert használunk. Amellyel a talajt simítani, földet darabolni és tömöríteni is tudjuk. A fűmagvetés után a talajt állandóan nedvesen kell tartani, hogy a fű kihajtson. A fű nagysága amikor eléri a 8-10cm nagyságot, megtörténhet az első fűnyírás. Ha nem várjuk meg ezt a nagyságot a fű még nincs eléggé meggyökeresedve és nyírás közben kitépheti a fűnyíró és megviseli a pázsitot. A 2-3 dik. nyírás után már annyira megerősödik a pázsit hogy igénybe vegyük a területet

A pázsit ápolása:

Kép

 

 

A rendszeres fűnyírás elősegíti az egészséges pázsit növekedését. A fű nyírás gyakorisága a fű növekedésétől is függ. A fő növekedési státuszban Hetente akár 2-xer is szükséges a fűnyírás (máj.-jún.-ig ). Egyébként hetente 1-xer is elég. Nagy szárazság esetén a nedvességtartalmat biztosítani kell, akár napi öntözéssel. ( De nem tűző nap esetén, mert megéghet a fű ).  A fű nyírása után a pázsit levegőzik, és könnyebben jut vízhez ami elősegíti az újbóli növekedéshez. A levágott füvet távolítsuk el mert megszárad és befülleszti a pázsitot. Évente 2-xer a gyep szellőztetésekor, az összefilcezett füvet el kell távolítani.

 Gyepszőnyegezés.

Kép

Gyepszőnyeg:

A gyep létesítését vagy magvetéssel, vagy gyepszőnyeg fektetésével végezzük. A pázsit, illetve a gyep telepítésének legmegbízhatóbb módja. Gyors, kockázatmentes, és rézsűn is tökéletes de sajnos sokkal költségesebb a fűmagvetésnél!  

 

 

Kép