Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sziklakert építése!

2008.01.12

 

Sziklakert építése:

Először is válaszuk meg a helyet, és mérjük ki a területet, ezt a helyszínen is elvégezhetjük, de előtte meg is tervezhetjük, de bármikor változtathatunk! Tervezésnél mindenképp gondolkozunk, el mekkora sziklakertet akarunk, és hogy lehet majd megközelíteni. A sziklakert melletti utak is fontosak, nagy díszítőértékük lehet.

Az alapozás nagyon fontos, mert ha nem jól végezzük idő múltával a sziklakert össze tömörödik, " összeomlik ". Így a sziklakert alapja bármi lehet pl. törmelék, téglakupac, kavicsok, stb. A lényeg hogy ez stabil legyen és így nem tömörödik össze. És gondolkodnunk kell a lehulló csapadék elvezetéséről is!

Majd jöhet, a földel való feltöltés,  lehet átlagos föld is de a növény igényeit figyelembe kell venni. A megfelelő vízelvezetésű tápanyagban gazdag föld keverék a legalkalmasabb. Ne legyen tömörödött túl agyagos talaj.

Sziklák kövek elhelyezésénél, ne rakjuk sorba őket, próbáljuk a természeti formákat felvenni. És nem a föld felszínére helyezzük el a köveket, hanem kicsit vagy esetleg még félig is sülyeszük bele a földbe. Nem baj ha nem nagyon látszanak ki így természetesebb, és a természet idővel gondoskodik hogy a legjobb formát mutassa. Sziklák elhelyezése lehet lépcsőzetes, imitált hordalékos stb. Emelt sziklakerti ágyások készülhetnek terméskőből, fából, téglafalból. A sziklák elrendezése lehet természetes, de lehet ( szabályos mértani elrendezés is ) Ezt a kert elrendezése alapján próbáljuk építeni. 

Ha szükséges a földet még trágyázással javítani, akkor azt több időpontban is elvégezhetjük. Feltöltésnél a földbe bele keverve, vagy a növény kiültetésekor a növény alá. De a növény gyökere ne érintkezzen a trágyával, mert az kiégetheti a növényt. Vagy ha növény kiültetés után végezzük el a növény levelét is megégetheti, vagy még a víz is elmoshatja.

Ha már mindent elvégeztünk és a kiválasztott növények is rendelkezésre állnak, elkezdhetjük a beültetést. Talajfertőtlenítő granulátummal szórjuk be a területet, hogy a talajlakó kártevők ne tegyék tönkre a növényeinket. A növények igény szerinti elhelyezése után, és annak beültetése után kicsit iszapoló öntözéssel öntözzük meg. Figyeljünk a különböző növények gyökereire, mert van amit mélyebbre és van amit sekélyebbre kell ültetnünk.

Miután a növényeket is beültetjük, a Talajtakarás a befejező művelet. Persze ezt igény szerint végezzük. Ezt mulcsozásnak is nevezzük. Általában a fenyő mulcsozás a legelterjedtebb, és a legjobban díszít is. Előnye az, hogy megtartja a föld nedvességét, nem engedi a gyomképződést, hasznos talaj gombákat serkenti a földben.

A sziklakert  rendszeres gondozása, ápolása meghozza gyümölcsét!  Időről-időre szebb lehet a kertünk ha gondozzuk, és kialakul a természethez hasonló Sziklakerti forma.

Kép Kép Kép