Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kövek sziklák, Föld!

2008.01.12

 

Kövek és sziklák:

Azt figyelembe kell venni, hogy a kövek típusa és színe megegyező legyen! Mert ha beleképzelünk, hogy  különböző színű és fajta kövekből építjük nem a legszebb eredményt fogjuk kapni. Így próbáljunk a nekünk tetsző, de nem különböző fajta köveket választani. De a méretük ne egyforma legen! Szükségesek a nagyobb kövek is hisz azok adják meg a hangsúlyt a kertünknek. A közepes és az apró kövek is lényegesek a sziklakert építésénél. A természetességre kell törekedni, így ne sorba rakjuk a köveket ( pl. nagyság szerint. )

Kőzetek típusai:

Leggyakoribb az üledékes kőzetek, ezeket használják sziklakert építésénél. / Pl. mészkő, homokkő, dolomit / Lehet még vulkanikus kőzetből is de az nem a legszebb ( gránit, bazalt, andezit ) ezek színei sötétebb, és ezek kevésbé elterjedtek Magyarországon. A köveknél a természetes kopottság a legszebb.

 

Föld:

A növények többsége az átlagos talajt kedveli, de vannak, amik savanyú kémhatású: pl. hangák, veronikacserjék. Meszes talajt viszont a havasi gyopár szereti. Ha nem tudjuk milyen a föld, pH mérővel meg lehet állapítani. Ha a talaj tömörödött, agyagos akkor lazítani kell humuszos tőzeggel, és még homokkal, ami a vízelvezetést is segíti! Ha viszont a ragaszkodunk valamilyen növényekhez, akkor akár föld cserét is kell alkalmazni ( savanyú kémhatású földet akarnánk ).

 

 

Kép