Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mérgező szobanövények!

2009.01.12

Mérgező szobanövények

  

Diffenbachia: A nővény kalciumoxalátot, oxálsavatlátot, és cyanogénglükozidot tartalmaz. A növény bármely részének fogyasztása után: Torokban, szájban égő maró hatás érezhető. A nyálkahártyák megduzzadhatnak. A  tünetek, fellépése után: Bő folyadékot itassunk a beteget, hívjunk orvost. Aki gyomormosást végezhet.

Diffenbachia maculata Buzogányvirág: Közkedvelt szobanövény, a fejlett példányok elérhetik az 1m magasságot is. Ha nem megfelelő helyen tartsuk, felkopaszodik. Minden tavasszal célszerű átültetni.

 

Ciklámen: Gumója mérgező. Cyclamin glükozidot tartalmazz, a gumó elfogyasztása után hasmenés, hányást idézhet elő. Esetleg több gumó elfogyasztása után: erős hányás, hasmenés, görcsök, szédülés, légzési nehézség, átmeneti bénulás is előfordulhat. Ez esetben hívjunk orvost!! 

Cyclamen persicum Ciklámen: Télen nyíló szobanövény. Bókoló virágai kecsesen emelkednek ki a levelei fölé. Virágai: Fehér, Rózsaszín, lila, piros és sokféle árnyalataiban nyílnak.

 

Könnyezőpálma: Ha a gyökér nedve, bőrre vagy nyálkahártyára kerül irritálja őket. A szájban, torokban égető érzés érezhető. A bőt kipirosodhat. A szájban duzzadás miatt nehéz lehet a nyelés és a beszéd. Ha csak bőrre kerül a nedvből bő vízzel mossuk le és hamarosan elmúlik az égető érzés. Ha szájba is kerül akkor forduljunk orvoshoz.     

Monstera deliciosa Könnyezőpálma: Ez a növény nem pálma, csak a levelén lecsöppent víz miatt hívják így. 4-5m-re is megnőhet. Idővel meg fásodig, a fiatal nővények világos zöldek. Célszerű minden évben tavasszal nagyobb cserépbe ültetni.

 

 

Fikusz: Ha leveleit, esetleg szárát is elfogyasztja valaki, erős hányás, hasfájás, hasmenés lehet. Nagy mennyiségben a tünetek erősebbek lehetnek, fulladás is felléphet. Mérgezés után sok víz fogyasztása az ajánlott, és hívjunk orvost.

Fikusz: Ha nem öntözzük túl, akkor akár fává is fejlődik.