Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szobanövények szaporítása ( Vegetatív )

2008.02.21

Vegetatív szaporítás ( Ivartalan ):

Szobanövények többségét szaporíthatjuk ezzel a módszerrel. Erre alkalmas növényi részek pl. sarj, gyökér, levél, stb.

Mikró szaporítás: Laboratóriumi körülmények közt állítják elő. A növényi részek mikroszkopikus méretűek. Az előállítása költséges, speciális eszközökre van szükség.

Makró szaporítás: A legelterjedtebb módszer a dugványozás. A szaporítandó növényről levágott rész pl. ( hajtás, levél, vessző ) gyökereztetünk meg. A leválasztott hajtásrészek általában jól gyökeresednek. ( Gyökereztető hormonnal elősegíthetjük a gyökeresedést )    De megfelelő körülményeket kell biztosítani a növénynek! ( megfelelő fény, vízpótlás, párologtatás csökkentése ) A hajtás csúcsi részből készített dugvány a fejdugvány. Ha a szobanövényeknek megfelelő a fejlettségük bármikor szedhető dugványkészítésre alkalmas hajtás. Így szaporíthatók:  Muskátli, Borostyán, Virágcsalán, Koralvirág, Mikulásvirág, Fikusz,

Hajtásdugványozás: Legismertebb szaporítási mód. A növényről letörik vagy levágják a növényi részt, és vízben gyökereztetik. (Vagy nedves földben is sikeresen meggyökeresedik)

Tőosztás: Az erőteljes növekedésű szobanövények pl. Páfrányok. Tövei jól szétválaszthatók. A tövet válaszuk szét a vastagabb részeket késel válaszuk szét. A szétválasztott növényeket cserepezzük be.

Bujtatás: A kúszó-futó növényeknél alkalmazható szaporítási mód. Ezeknél a növényeknél a száron ( nodusznál ) talajjal borítjuk és könnyen meggyökeresedik. Így nem kell leválasztani a növényi részt. pl. Epipremnum [ Szobafutóka ], Rozmaring.

Sarjakkal való szaporítás: Vannak növények amelyeken sarjak növekednek. Ezek leválasztása után dugványként kezelhetjük őket. Sarjakról pl. Dracénák, Rákvirág, egyes Broméliák, Csavarpálmák, stb.

 

Kép