Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Trópusi öv ismertetése.

2009.01.04

 Trópusi öv ismertetése

 

Mindennapos esők öve. Az állandó felszálló légáramlatok következtében a csapadék évi mennyisége 2ooo-5ooo mm, de helyenként 1oooo mm is lehet. Eloszlása csaknem egyenletes, ezért szinte mindennap esik az eső. Az évi középhőmérséklet síkvidéken 22-27 fok. A levegő páratartalma többnyire 100% van közel. Az eső mentes napokon viszont a magas hőmérséklet miatt 50% alá is süllyedhet a páratartalom. A fák levelei nagyok, fényesek, bőrszerűek. Gyakori jelenség a guttáció – a szervezet számára felesleges víz folyadék formájában történő kiválasztás. Ugyanis a növények 100% páratartalom mellet nem képes párologtatni. ( Néhány szobanövénynél is megfigyelhető ez pl. a Monstera-t – könnyezőpálma ) A trópusi esőerdők növényzete 70% fa.

A sűrű lomb miatt alig jut fény a föld felszínére, a teljes sugárzásnak mindössze 1%- a. Így az aljnövényzet sokkal kevesebb fajból áll. Megtalálhatók itt: Árnyéktűrő páfrányok, nyílgyökér, begóniák, gyömbér és csalánfélék. A fényért való ”harc” miatt két trópusi életforma alakult ki: a Lián, és az Epifiton.

 

 

Liánok: A liánok hossznövekedése nagyon erőteljes. Száruk azonban nem elengedően erős, ezért a hajtásaikkal, kapaszkodó kacsaikkal, tapadókorongjaikkal fák törzsébe kapaszkodva jutnak a magasban elengedő fényhez.

 

Epifiton: Az epifitonok vagy más néven fán élő növények magasabb fák ágvilláiban, oldalágain, vagy esetleg leveleiken élnek. A számukra kapaszkodófelületet biztosító fától sem vizet, sem tápanyagot nem vonnak el. Pl. Orchideák nagy része. Mivel az epifiton növények nem érintkeznek a talajjal, vízszükségletüket a légkör páratartalmából, vagy a lehulló csapadékból gyűjtik össze.